Digitális írástudás “Discobolos”

A digitális írástudás oktatásában, az IT-szemlélet gazdasági téren való elterjesztésében nagy szerepet vállalók (pl. NJSZT, Piac és Profit, a Trans-Europe Kft.) segítették munkámat, hathatós támogatásukkal lett a Magyar Internet Média és Web Díj népszerű hazánkban. Úgy gondolom, hogy az infokommunikációs társadalom megteremtéséhez vezető út magas szintű informatikai oktatással van kikövezve. A mindennapi feladatok elvégzése, az inter- és extraregionális kapcsolatok kialakítása és ápolása megoldhatatlan az életünket egyre jobban átszövő világháló nélkül. A magas szintű technika rendelkezésünkre áll, de ez önmagában kevés a sikerhez. A tárgyi eszközöket alkalmazni tudó felhasználók nélkül mindezek csak lehetőségek maradnak.

A nemzetközi versenyre való benevezés azt a célt szolgálta, hogy megtudhassuk azt, határainkon túl miként vélekednek ezekről a kérdésekről. A díjátadó megnyitóján egyértelmű választ kaphatott a több mint háromszáz meghívott. A médiák által már beharangozott ceremónián az IT-világ jeles vezetői adtak találkozót egymásnak Belgrádban. A ceremónia állófogadással kezdődött, ezt követte a hivatalos megnyitó. A JISA és a European Economic Chamber EEIG elnöke, Mr. Djordje Dukic a már 15 éves múltra visszatekintő versenyt méltató beszédében kiemelte, hogy az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásainak egyre szélesebb körű terjedése új feladatok elé állítja a fejlesztőket és felhasználókat egyaránt. Az információs társadalmak megkövetelik a polgároktól az informatikai tudás minél magasabb szintű elsajátítását, hiszen ma már az élet minden területén találkozunk e-megoldásokkal.

A CEPIS egykori elnöke, Mr. Niko Schlamberger kifejezte örömét hogy sok európai vezető IT-szakember működött közre a zsűri munkájában, a rangos díjak odaítélésében, és nyilvánította ki az ilyen téren végzett munkák, újítások, fejlesztések fontosságát. Kiemelte, hogy ma, amikor világszerte nehéz helyzetbe kerültek a vállalatok, ez a tudás és szemlélet átsegíthet a holtponton, kitörést jelenthet a lefelé mutató gazdasági spirálból.

Publikálta: Fülöp Henrik

Digitális írástudás, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)

hirek.ws.all